Slovensko nepodporí členstvo Ukrajiny v NATO: Prioritou sú mierové rokovania

Slovensko sa rozhodlo nepodporiť členstvo Ukrajiny v NATO. Minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD) oznámil tento postoj po skončení samitu NATO vo Washingtone. Blanár zdôraznil, že budúce členstvo Ukrajiny v aliancii musí byť schválené všetkými členskými krajinami a musia byť splnené všetky podmienky.

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) informoval, že text samitu bol upravený tak, aby obsahoval podmienku súhlasu všetkých členských štátov. Pôvodné znenie textu naznačovalo, že Ukrajina má otvorené dvere do NATO bez ďalších podmienok, čo Slovensko nemohlo akceptovať.

Blanár vyzdvihol dôležitosť začatia mierových rokovaní a privítal výzvu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na ďalší mierový samit za účasti Ruska. Podľa Blanára majú mierové rokovania zmysel len vtedy, ak sú pri stole všetci kľúčoví hráči.

Minister zahraničia sa zároveň vyjadril k nedostatočnej protivzdušnej ochrane Slovenska. Upozornil, že Slovensko nemá adekvátnu obranu vzdušného priestoru a vyzval budúceho generálneho tajomníka NATO, aby riešil tieto problémy. Kaliňák doplnil, že NATO musí poskytnúť adekvátnu ochranu svojim členským krajinám, čo sa očakáva v najbližších mesiacoch.

redakcia PremiumNews