Slovensko posilní svoju protivzdušnú obranu izraelskými systémami

Slovensko plánuje výrazne posilniť svoju protivzdušnú obranu prostredníctvom nákupu šiestich mobilných systémov SAM-M od Izraela. Prvé systémy by mali doraziť začiatkom roka 2026, pričom celý projekt má hodnotu 554,3 milióna eur bez DPH. Zmluvu s izraelskou stranou má uzavrieť minister obrany Robert Kaliňák do konca októbra tohto roka.

Nové systémy nahradia zastarané protilietadlové raketové komplety 2K12 KUB, ktoré sú už na konci svojej životnosti. Podľa rezortu obrany sú tieto komplety technicky zastaralé a nepostačujúce na čelenie súčasným hrozbám, pričom súčasné rakety prekročili svoju životnosť štvornásobne.

Nákup izraelských systémov SAM-M je nevyhnutný na ochranu slovenského vzdušného priestoru. Ministerstvo tiež plánuje vyrábať rakety do týchto systémov priamo na Slovensku, čím chce podporiť domácu obrannú infraštruktúru. Významným krokom v tomto projekte je aj pokračujúce rokovanie s izraelskou stranou o systéme Barak, ktorý poskytne komplexnú ochranu proti rôznym hrozbám, vrátane balistických rakiet.

Modernizácia protivzdušnej obrany je pre Slovensko kľúčovým krokom v posilňovaní bezpečnosti krajiny a ochrane civilných i strategických objektov.

TS: Tlačový odbor Ministerstva Obrany

redakcia PremiumNews