Slovensko Posilňuje Vzťahy s Ukrajinou na Samite NATO

Na nedávnom samite NATO vo Washingtone zohrávali diskusie o budúcnosti Ukrajiny kľúčovú úlohu. Slovenský prezident Peter Pellegrini po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským potvrdil, že vstup Ukrajiny do NATO je podmienený súhlasom všetkých členských krajín a splnením stanovených kritérií.

Prezident Pellegrini a jeho delegácia boli prvou, s ktorou sa Zelensky stretol na samite. Obaja lídri diskutovali o aktuálnej situácii na frontovej línii a perspektívach ďalšieho vývoja. Pellegrini zdôraznil dôležitosť priamej a otvorenej komunikácie medzi susednými krajinami.

Slovensko výrazne prispieva k podpore Ukrajiny, najmä prostredníctvom zvýšenia kapacít na výrobu munície a vojenskej techniky. Minister obrany Robert Kaliňák informoval o logistických a opravárenských aktivitách pre ukrajinskú techniku a o ďalších možných kontraktoch pre slovenský vojenský priemysel.

Na samite NATO Slovensko spolu s ďalšími 31 členskými krajinami vyjadrilo plnú podporu záverom stretnutia a záväzok prispieť do nového finančného balíka NATO. Pellegrini zdôraznil, že konkrétne činy sú dôležitejšie ako sľuby a že Slovensko je pripravené plniť svoje záväzky.

Prezident tiež zopakoval potrebu dobudovania systému protivzdušnej obrany na Slovensku, aby krajina mohla efektívne reagovať na potenciálne hrozby. Tieto kroky potvrdzujú záväzok Slovenska k posilňovaniu bezpečnosti a podpore Ukrajiny v jej úsilí o členstvo v NATO.

redakcia PremiumNews