Slovenský a ukrajinský premiéri absolvovali dohodnutý telefonát

Predseda vlády SR Robert Fico v dnešnom telefonickom rozhovore s predsedom vlády Ukrajiny Denysom Šmyhaľom opätovne potvrdil ponuku slovenskej vlády hospitalizovať na Slovensku detských onkologických pacientov z Kyjeva. Predsedovia vlád sa dohodli, že technický prevoz a následnú hospitalizáciu zabezpečia ministri zdravotníctva.

​Predseda vlády SR R. Fico poďakoval D. Šmyhaľovi za prejavy podpory, ktoré od ukrajinského premiéra opakovane obdržal po atentáte na jeho osobu.

​Premiéri sa ďalej dohodli, že vlády si v krátkom čase vymenia hodnotenie plnenia záväzkov prijatých na spoločnom rokovaní slovenskej a ukrajinskej vlády v Michalovciach a začnú prípravu ďalšieho spoločného rokovania vlád. Ukrajinský premiér pozval slovenskú vládu na rokovanie na území Ukrajiny, pričom ako predbežný termín bola určená druhá polovica septembra alebo začiatok októbra 2024. Premiéri sa zhodli, že spoločné rokovanie vlád bude výbornou príležitosťou na otvorený a férový dialóg o celom okruhu otázok.

​Predseda vlády Robert Fico zablahoželal Ukrajine k otvoreniu rokovaní o vstupe Ukrajiny do EÚ, ktorý slovenská vláda plne podporuje. Slovenská vláda je pripravená poskytnúť ukrajinskej vláde technickú pomoc pri týchto negociáciách.

TS: Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR