Slovenských motoristov čaká zdražovanie: Ceny palív mieria nahor!

Slovenskí motoristi sa musia pripraviť na vyššie náklady na tankovanie. Ceny ropy na svetových trhoch dosiahli najvyššie úrovne od konca letných prázdnin, čo sa už prejavuje aj na čerpacích staniciach. Cena benzínu sa očakáva mierne nad 1,50 eura za liter a cena nafty môže presiahnuť 1,45 eura za liter. Hoci sa ceny udržujú relatívne stabilné vďaka lacnejším zásobám, odborníci varujú, že v nadchádzajúcich týždňoch by mohlo dôjsť k ďalšiemu zdražovaniu.

V regióne strednej Európy si Slovensko drží pozíciu krajiny s jednými z najvyšších cien benzínu, keď vyššie ceny má už len Rakúsko. V prípade nafty je situácia priaznivejšia, s nižšími cenami než v Maďarsku a Rakúsku, avšak stále drahšie než v Česku a Poľsku. Napriek tomu sú slovenské ceny palív v rámci celej EÚ relatívne nižšie než priemer, no rastúce ceny ropy môžu tento trend rýchlo zmeniť.

Ekonomický výhľad v Európe zostáva slabý, čo môže brzdiť dopyt po palivách. To by mohlo spomaliť rýchlosť zvyšovania cien na čerpacích staniciach, no dlhodobo nižšie ceny nie sú zaručené. Slovenskí vodiči by sa preto mali pripraviť na to, že tankovanie môže byť čoskoro ešte drahšie.

redakcia PremiumNews

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *