Spoločné vojenské cvičenie Bieloruska a Číny blízko poľských hraníc

V blízkosti poľských hraníc, neďaleko mesta Brest, začalo spoločné vojenské cvičenie Bieloruska a Číny, známe pod kódovým označením Útočiaci sokol. Cvičenie, ktoré potrvá desať dní, má za cieľ posilniť spoluprácu a zlepšiť vojenské schopnosti oboch krajín. Počet zúčastnených vojakov zatiaľ nebol zverejnený.

Tento krok prichádza v čase zvýšeného napätia v regióne, čo Bielorusko a Čína vysvetľujú ako reakciu na globálny vývoj a prítomnosť jednotiek NATO v oblasti. Počas cvičenia budú vojaci nacvičovať nočné pristávanie, prekonávanie vodných prekážok a vykonávať rôzne taktické manévre.

Cvičenie sa začalo len deň pred samitom Severoatlantickej aliancie, čo mnohí pozorovatelia vnímajú ako jasnú provokáciu voči západným krajinám. Tento vojenský manéver tiež zvýrazňuje prehlbujúcu sa spoluprácu medzi Bieloruskom a Čínou, ktoré sú spojené spoločnými záujmami a blízkym vzťahom k Rusku.

Čínske ministerstvo obrany zdôraznilo, že spoločný výcvik pomôže výmene skúseností a položí základy pre ďalší rozvoj vzťahov v oblasti vojenského výcviku. Prvýkrát v histórii tiež čínske lietadlo pristálo na bieloruskom vojenskom letisku, čo podčiarkuje význam tejto spolupráce.

Bielorusko a Čína sa tiež nedávno pripojili k Rusku v Šanghajskej organizácii spolupráce, čo ešte viac posilňuje ich strategické partnerstvo v čase rastúceho globálneho napätia.

Zdroj: agentura ČTK

redakcia PremiumNews