Svetoznáma spisovateľka Janne Teller opäť v Divadle Nová scéna

Dňa 17. júna 2024 uvedie Divadlo Nová scéna hru Domov, kde je ten tvoj? a to v rámci Vzdelávacieho seminára EMN o migrácii v Bratislave. Svetoznáma dánska spisovateľka Janne Teller si adaptáciu svojej kultovej novely príde opäť pozrieť do divadla osobne. Po predstavení bude spolu s ňou a s českou sociologičkou Lenkou Šafránkovou Pavlíčkovou nasledovať diskusia. 

DOMOV, KDE JE TEN TVOJ?

20. júna si celý svet pripomína Svetový deň utečencov. Sú ich desiatky miliónov na celom svete. Utiekli pred prenasledovaním, vojnou, autokratickými režimami.
Divadlo Nová scéna pozýva divákov sledovať fiktívne osudy dvoch Slovákov, unikajúcich pred vojnou, ktorá vypukla v ich meste. U nás, na Slovensku. A vďaka tomu môžu precítiť a pochopiť, čo sa deje v ich vnútri.  Predstavenie Domov, kde je ten tvoj? uvedie v pondelok 17. júna 2024 o 19.00 hod. v Štúdiu Olympia. 

Po predstavení bude nasledovať diskusia s autorkou knižnej predlohy, Janne Teller a českou sociologičkou Lenkou Šafránkovou Pavlíčkovou tlmočená do slovenčiny.
Predstavenie aj diskusiu v spolupráci s organizáciou IOM Slovensko môže bezplatne vidieť aj verejnosť,  k dispozícii je 40 vstupeniek zadarmo. V prípade záujmu treba kontaktovať
 rezervacie@novascena.sk.

Divadlo Nová scéna s predstavením Domov, kde je ten tvoj? bude už po druhý raz súčasťou programu Vzdelávacieho seminára EMN o migrácii, ktorý sa bude konať v dňoch 17. – 19. júna 2024 v Bratislave. Na 10. ročníku seminára sa zúčastní aj vo svete známa a oceňovaná autorka Janne Teller.
Jej novelu Hvis der var krig i Norden (Keby bola v severnej Európe vojna, 2004) do divadelnej podoby pod názvom Domov, kde je ten tvoj? adaptoval režisér Svetozár Sprušanský ešte v roku 2018, v čase veľkej migračnej krízy v Európe. Účinkujú v nej Dávid Hartl a Michal Candrák. V čase vzniku inscenácie tvorcovia  nemohli tušiť, že práve dnes bude téma migrácie taká aktuálna. Režisér a dramaturg inscenácie „Domov, kde je ten tvoj“ Svetozár Sprušanský:

„Svet sa mení závratnou rýchlosťou. A prináša niektorým divadelným inscenáciám nový význam a aj aktuálnosť. Tak tomu je aj v prípade našej inscenácie Domov – kde je ten tvoj?. Pripravovali sme ju a premiérovo uviedli pred šiestimi rokmi – teda, dalo by sa povedať, v inej “dobe”. Dnes inscenácia vstupuje do nového kontextu problémov, ktorými sa musí zaoberať naša planéta. Témy vojny, mieru, klimatických aj politických zmien, nedobrovoľnej migrácie, utečencov, domova či vlastenectva sa dotýkajú doslova každého z nás. Náš divadelný príbeh oslovuje divákov svojou emocionalitou, javiskovými obrazmi, hereckou premenlivosťou. Predstavenie ponúka silné individuálne osudy dvoch hrdinov, ktoré sa môžu chápať aj ako univerzálne posolstvo k tolerancii, pochopeniu a humanizmu v spoločnosti.
V tejto neľahkej dobe ma ako tvorcu môže tešiť aspoň to, že aj divadelné umenie dokáže prispieť svojou výpoveďou,  javiskovou naliehavosťou  a použitím scénických metafor k poľudšteniu človeka.“


VZDELÁVACÍ SEMINÁR O MIGRÁCII

Seminár, ktorého súčasťou je aj predstavenie Divadla Nová scéna, organizuje Medzinárodná
organizácia pre migráciu (IOM) ako koordinátor Európskej migračnej siete (EMN) na Slovensku. V dňoch 17. – 19. júna 2024 na ňom vystúpi 15 odborníkov na migráciu,
z Belgicka, Čadu, Česka, Dánska, Francúzska, Chorvátska, Maďarska, Nemecka, Spojeného kráľovstva, ako aj z hosťovského Slovenska, aby sa podelili o svoje znalosti a expertízu. Hlavnou témou semináru je demýtizovanie migrácie a využitie jej potenciálu.

JANNE TELLER

Janne Teller (1964, Kodaň) je dánska spisovateľka, autorka románov, poviedok, esejí a literatúry pre mládež. Je držiteľkou prestížnych literárnych cien, preklady jej diel vyšli vo viac ako 30 krajinách sveta. Tellerovej román Intet (Nič) o zmysle života z roku 2000 spôsobil revolúciu v literatúre pre mládež a dosiahol celosvetový úspech, na jeho základe vzniklo mnoho divadelných adaptácií a film. Hra Domov, kde je ten tvoj, ktorú uvádza Divadlo Nová scéna od r. 2016 je adaptáciou jej novely Hvis der var krig i Norden (Keby bola v severnej Európe vojna, 2004) a rozoberá tému utečencov.
Janne Teller vyštudovala makroekonómiu a v minulosti pôsobila ako poradkyňa v oblasti riešenia konfliktov a humanitárnych kríz pre OSN a EÚ. 

Zúčastňuje sa na verejnej diskusii, najmä o demokracii a ľudských právach v Európe a na celom svete, a publikuje politické eseje v medzinárodnej tlači. Od roku 1995 sa naplno venuje písaniu. Zameriava sa na širšie existenciálne otázky života a ľudskej civilizácie.
Žije v Londýne.

Predstava, že by sa váš život mohol zmeniť na utečenecký je ako predstava, že by ste mali žiť na Marse!” Janne Tellerová

PR: Zuzana Šebestová

redakcia PremiumNews