Tipy, scenáre, príbehy a kroky, ako si uľahčiť aj tie najťažšie rozhovory s deťmi

Knihou mesiaca bude v auguste skvelá príručka Ako hovoriť s deťmi o všetkom od psychologičky a autorky rodičovského podcastu Robyn Silverman

Rodičia veľmi často riešia dilemu, ako sa s deťmi rozprávať o náročných témach. Niekedy je nesmierne ťažké otvárať zložité témy, pretože musíme veľmi zvažovať ako ich komunikovať a pritom nezraniť detské city a nepoškodiť ich psychiku. Dr. Robyn Silverman je autorkou veľmi populárneho rodičovského podcastu Ako hovoriť s deťmi o všetkom. Zároveň sa rozhodla svoje skúsenosti z odbornej praxe, stratégie, ktoré vyvinula na základe svojich poznatkov a teórií pretaviť do tejto viac ako 400-stranovej príručky. Kniha je veľmi ľahko čitateľná, pútavá a je skvelou pomôckou pre rodičov, v ktorej nájdu odpovede a rady nielen na ťažké komunikačné témy. Kniha vyšla v týchto dňoch vo vydavateľstve IKAR a zvolili sme si ju za Knihu mesiaca august. 

Anotácia: Nepanikárte. Vieme, že prvým krokom k hlbšiemu spojeniu s našimi deťmi je schopnosť komunikovať, vcítiť sa a odpovedať na všetko, čo ich zaujíma. Čo však robiť, keď sa z ničoho nič objaví zložitá otázka? Niekedy jednoducho nevieme, ako odpovedať. A tak len zmeníme tému alebo ich odbijeme rýchlou, prvoplánovou odpoveďou. Doktorka Robyn Silverman, autorka rodičovského podcastu Ako hovoriť s deťmi o čomkoľvek, tomu rozumie. Mama a odborníčka na vývin detí vás prevedie celým spektrom zvedavých detských otázok a predostrie stratégie a scenáre, ktoré vás pripravia aj na tie najnáročnejšie konverzácie.

Vaše deti tak dostanú informácie primerané ich veku priamo od vás, ich dôveryhodného zdroja, a nie od svojich rovesníkov, z médií alebo internetu. Naučíte sa prísť s pokojnými a premyslenými odpoveďami na témy, ako sú napríklad:

  • Smrť
  • Sex
  • Priateľstvo
  • Rozvod
  • Peniaze

Kniha Ako hovoriť s deťmi o všetkom vychádza z odporúčaní množstva odborníkov, z dlhoročnej práce doktorky Robyn s deťmi a tínedžermi i z jej osobných skúseností matky. Je dôležitým zdrojom informácií pre rodičov, ktorí si cenia úprimné a zmysluplné rozhovory so svojimi deťmi, od batoliat až po tínedžerov… a aj potom.

Z anglického originálu How to Talk to Kids about Anything preložila Patrícia Murinová.

Autorka o knihe hovorí: https://www.youtube.com/watch?v=lv9vYYHJfiU

O autorke: Dr. Robyn Silverman verí, že mladí ľudia sú prínosom, ktorý treba rozvíjať, a nie deficitom, ktorý treba zvládnuť. Väčšinu svojho času trávi rozprávaním, písaním a tvorbou podcastov o najlepších spôsoboch, ako môžu rodičia, pedagógovia a mentori pomôcť deťom a mladým ľuďom cítiť sa lepšie. Bojujete so šikanou? Vyrovnávate sa s rozvodom? Potrebujete sa porozprávať o zodpovednosti, rešpekte, sústredení alebo sebadôvere? Dr. Robyn vás prevedie týmto procesom od začiatku až do konca, aby ste sa vy cítili pripravení a vaše deti pochopené. Pri všetkej práci, ktorú vykonáva, sa usiluje poskytnúť praktické a prístupné rady, príklady a kroky, ktoré uľahčia aj tie najťažšie rozhovory a rodičovské situácie. 

Publikácia vychádza vo vydavateľstve IKAR, počet strán 432, MOC 24,90 eur.

PR: Mgr. Lucia Čarná

redakcia PremiumNews