Tlak na Facebook počas pandémie: Zuckerberg tvrdí, že vláda žiadala cenzúru

Počas pandémie COVID-19 sa odohrávali intenzívne zákulisné diskusie medzi americkou vládou a sociálnymi sieťami. Nedávno zverejnený list Marka Zuckerberga, generálneho riaditeľa spoločnosti Meta, odhaľuje, že administratíva prezidenta Joea Bidena vyvíjala tlak na Facebook, aby cenzuroval obsah týkajúci sa pandémie. Podľa Zuckerberga sa to týkalo nielen dezinformácií, ale aj humoru a satiry, ktoré mohli byť vnímané ako kontroverzné.

Zuckerberg v liste, ktorý adresoval predsedovi súdneho výboru Snemovne reprezentantov, Jimovi Jordanovi, uviedol, že vláda niekoľko mesiacov naliehala na spoločnosť Meta, aby zasiahla proti určitým typom príspevkov. „Myslím si, že nátlak vlády nebol správny a je mi ľúto, že sme sa k tomu nevyjadrili otvorenejšie,“ napísal šéf spoločnosti Meta. Naznačil tiež, že ak by sa podobná situácia opakovala, spoločnosť by sa tentokrát bránila.

Biely dom sa bránil proti týmto obvineniam s argumentom, že podporoval zodpovedné kroky na ochranu verejného zdravia a bezpečnosti počas pandémie. Hovorca Bieleho domu uviedol, že vláda očakáva od technologických spoločností, aby zvažovali vplyv svojich rozhodnutí na verejnosť, no zdôraznil, že tieto firmy majú právo nezávisle rozhodovať o tom, aký obsah bude na ich platformách povolený.

Tento konflikt naznačuje, aké zložité a citlivé môžu byť vzťahy medzi súkromnými technologickými gigantmi a vládou, najmä v otázkach verejného zdravia a slobody prejavu. Otázka, do akej miery by mala vláda zasahovať do obsahu na sociálnych sieťach, zostáva otvorená a pravdepodobne bude aj naďalej predmetom intenzívnych diskusií.

Zdroj: agentura Reuters

redakcia PremiumNews