Tradičné oslavy s moderným twistom

Fašiangy sú synonymom zábavy, ľudových podujatí a bohatého hodovania. Komunity po celom Slovensku si spolu užívajú tieto chvíle hojnosti, počas ktorých nesmú chýbať šialené masky ani tradičné pokrmy. Recept cukrárky Kuchyne Lidla – Veroniky Bušovej, ponúka alternatívny pohľad na klasické fašiangové jedlo – vyprážané šišky na masti. Tohtoročným fašiangom môžete dodať napríklad nádych Grécka s Loukoumades.

Kresťanský sviatok s hlbokými pohanskými koreňmi – to sú naše Fašiangy. Každoročne ich oslavujeme od Troch kráľov po posledný utorok pred Popolcovou stredou. Sviatok je pohyblivý, čo znamená, že jeho dátum závisí od vzťahu medzi jarnou rovnodennosťou a lunárnym cyklom. Preto sa Fašiangy v rôznych rokoch môžu líšiť v dĺžke, pričom rozdiel môže byť až štyri týždne.

Ich duchovný význam spočíva v prejave vďačnosti za úrodu a očakávaní priazne v nadchádzajúcej sezóne. To v realite vyzerá ako bohatá oslava života, kde nechýba hojne prestretý stôl plný vyprážaných lahôdok, alkoholu, popritom dobrá hudba a s tým spätý tanec. Pre mnohých veriacich je to posledná príležitosť na hojné jedlá pred pôstom, kým sa mastné šišky nezmenia na sladké spomienky.

Ulice zapĺňajú vodníci i drotári 

Kresťanská cirkev pretvorila pôvodne pohanské oslavy a začlenila ich do svojho kalendára už koncom 4. storočia. Fašiangy sú odvtedy obdobím veselosti, keď skupinky, najmä mladých mužov, obchádzajú domy a vinšujú bohatú úrodu. Za svoje priania dostávajú jedlo – vajíčka, slaninu, klobásy či koláče. Spevom a tancom sa snažia vyhnať zimu, odplašiť zlých duchov a privolať rok plný úrody.

K fašiangom neodmysliteľne patria masky a kostýmy. Mládenci sa prezliekajú za mytologické bytosti, ako za čerta, smrť či vodníka, ale aj za postavy, ktoré reprezentujú rôzne remeslá a spoločenské vrstvy. Ulice sú potom plné drotárov, žobrákov, cigánov, mlynárov a iných. Nesmie im chýbať ani šabľa či ražeň, na ktorý im domáci napichujú výslužku. Masky postáv zároveň predstavujú akýsi únik od každodennej reality. Na chvíľu sa môžete stať kýmkoľvek, oslobodení od svojich bežných rolí a spoločenských očakávaní. Pre mnohých je práve tento pocit slobody to, čo robí Fašiangy také špeciálne.

Čaro tradícií v regiónoch 

Fašiangy sa u nás oslavujú dodnes, aj keď sa hovorí, že už stratili svoje pôvodné čaro. Ich tradícia sa najviac udržala v regiónoch, kde folklór stále zohráva dôležitú úlohu. Medzi ne patria najmä vidiecke oblasti ako Dolný Kubín, Kežmarok či Levoča.

Naopak, vo väčších mestách a urbanizovaných oblastiach, sú dnes menej výrazné. Mnohokrát sa oslavujú skôr v komerčnom duchu. Tematické večierky a podujatia v kultúrnych či obchodných centrách postupne nahrádzajú tradičný spôsob osláv, ktorý je typický pre vidiek. Je však zrejmé, že aj odtiaľ sa pomaly stráca.

Šišky z Grécka 

Okrem tradičných pokrmov môžete dať Fašiangom aj nový vietor. Ako? S lahodnými gréckymi šiškami od Veroniky Bušovej – Loukoumades. Ide o tradičné grécke medové guličky, ktoré sa vyprážajú do zlatista a chrumkava. Po vybratí z oleja sa polievajú horúcim medovým sirupom a nakoniec posypávajú škoricou a nasekanými vlašskými orechmi. Upozorňujeme, môžu byť naozaj veľmi návykové.

Všetky potrebné suroviny nájdete v pestrej ponuke obľúbeného diskontného reťazca. Tento a množstvo iných, chutných receptov nájdete na internetovej stránke Kuchyne Lidla.  

Budete potrebovať

Kysnuté cesto:

  • 42 g droždia
  • 40 g kryštálového cukru Belbake
  • 200 ml mlieka Pilos
  • 450 g hladkej múky Belbake
  • štipka soli Belbake
  • 250 ml vody
  • 1 vajíčko
  • 60 g rozpusteného masla Pilos

Medový sirup:

  • 150 g kryštálového cukru Belbake
  • 150 ml vody
  • 150 g kvetového medu 
  • 1/2 lyžičky mletej škorice 

Ostatné:

  • slnečnicový olej Vita D´or (na vyprážanie)
  • vlašské orechy Alesto (na posýpanie)

Kuchynské potreby: 

  • robot s nadstavcom hák
  • potravinovú fóliu 
  • drôtenú naberačku
  • kuchynské utierky

Postup

Kysnuté cesto

V miske zmiešate rozdrobené droždie, cukor, mlieko a 2 lyžice hladkej múky. Kvások necháte na teplom mieste vykysnúť. Vykysnutý kvások spolu s ostatnými ingredienciami miesite v robotovi s nadstavcom hák približne 5 minút. Vypracované redšie cesto preložíte do misky, prikryjete fóliou a necháte kysnúť na 45 minút.

Medový sirup 

Všetky suroviny dáte do kastróla a varíte do zhustnutia. Uvarený sirup necháte vychladnúť.

Šišky 

Do kastróla nalejete olej a počkáte, kým sa rozpáli. Pomocou dvoch lyžíc namočených v studenej vode odoberáte z cesta a tvarujete z neho guľôčky, ktoré postupne vkladáte do rozpáleného oleja. Dozlatista vypražené šišky vyberiete z oleja pomocou drôtenej naberačky a necháte odkvapkať na kuchynskej utierke. 

Vlašské orechy nasucho opražíte na panvici a nasekáte na malé kúsky.

Servírovanie 

Šišky podávate ešte teplé, preliate sirupom a posypané opraženými orechmi.

Pilos, Trvanlivé mlieko 1,5%, 1l, Lidl, 0,60 €

Med kvetový, 900g, Lidl, 4,99 €

PR: Katarína Winklerová

redakcia PremiumNews

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *