Trend, ktorý si zaslúži miesto na vašom tanieri  

Každý si rád dopraje jedlo, ktoré nám navodzuje pocit, že sme doma. Plnený pečený zemiak, známy v zahraničí aj ako „spud“, je toho dokonalým príkladom. Táto klasická anglická streetfood špecialita z 19. storočia si v posledných rokoch užíva novú vlnu popularity. V diskontnom reťazci Lidl nájdete všetky ingrediencie k jej príprave či dokonca vylepšeniu.

Jednoduchosť, všestrannosť a dostupnosť – tri slová, ktorými by sme mohli definovať anglické plnené pečené zemiaky. Počas priemyselnej revolúcie boli vďaka cenovej dostupnosti, sýtosti a výživnosti milované robotníkmi. Predávali sa priamo na uliciach v stánkoch, tak ako aj dnes. Z jedla pôvodne určeného pre pracujúcu nižšiu triedu sa postupne stal obľúbený a dostupný pokrm, ktorý spája ľudí bez ohľadu na spoločenský status.

Pôvodne sa jedli len s maslom a soľou, no s príchodom 20. storočia sa začali objavovať aj nové kombinácie. Ľudia si časom uvedomili, že k zemiakom sa hodí takmer čokoľvek. Vďaka tomu si táto pochúťka výrazne rozšírila svoju fanúšikovskú základňu. Klasické britské ingrediencie, ako pečené fazuľky, syr cheddar, kyslá smotana či tuniak, sa stali najpopulárnejšími. A dnes? Možnosti sú neobmedzené. Predajcovia prispôsobujú ponuku aktuálnym trendom, čo robí toto jedlo ešte atraktívnejším pre širokú verejnosť.

Oživenie klasiky  

Aj keď plnené pečené zemiaky nikdy nezmizli, ich popularita od 20. storočia výrazne klesla. Klasickejšie streetfoody, ako burgre či hotdogy, sa dostali do popredia. Niektorí predavači tento pokles pripisujú pandémii Covid-19, ktorá ovplyvnila celú oblasť gastronómie. Najlepšie chutia čerstvo upečené a horúce, zjedené priamo pri stánku, čo mohol byť jedným z hlavných dôvodov, prečo boli v tomto čase menej vyhľadávané. 

Návrat ich popularity môžeme pripísať aplikácii TikTok, ktorú lokálni predavači neustále využívajú ako nástroj na ich zviditeľnenie. Obrovské rady, v ktorých ľudia čakajú aj hodiny, len preto, aby ochutnali tento trendy zemiak, sa tvoria pred viacerými známymi stánkami. Našli sa aj nadšenci, ktorí kvôli nemu pricestovali zo zahraničia. 

Spud po slovensky  

V Lidli nájdete všetko, čo potrebujete na prípravu plnených pečených zemiakov. Od kvalitných zemiakov – po široký výber ingrediencií, ktoré si do nich môžete pridať. Ak im chcete dodať domácu príchuť, skúste recept na plnené zemiakové lodičky z Kuchyne Lidla. Môžete ho prispôsobiť so slaninou Dulano a plnotučnou bryndzou, čím vytvoríte zaujímavú verziu inšpirovanú našim národným jedlom – bryndzovými haluškami.

Budete potrebovať:

  • 4 zemiaky
  • olivový olej Primadonna
  • soľ Kania
  • 2 vajcia
  • ¼ lyžičky mletého čierneho korenia Kania
  • ⅓ lyžičky soli Kania
  • 2 lyžice strúhaného eidamu Pilos
  • 4 plátky prosciutta Italiamo / 100g údenej slaniny Dulano 
  • 4 lyžice kukurice s fazuľou v paradajkovej omáčke Freshona / 125 g plnotučnej bryndze
  • 4 lyžice strúhaného eidamu Pilos 
  • čerstvá pažítka 
  • veľký plech 
  • potravinárska fólia  

Postup 

4 stredne veľké zemiaky zľahka polejeme olivový olejom a osolíme. Pečieme v rúre vyhriatej na 185 °C cca 55 minút. Z upečených zemiakov odrežeme vrchnú časť a vyberieme vnútro. 

Vajcia, soľ, mleté čierne korenie, strúhaný syr a 2 lyžice zemiakového vnútra zmiešame. Do vnútra zemiakov uložíme prosciutto. 2 zemiaky naplníme fazuľovou zmesou a 2 zemiaky vajíčkovou zmesou. Všetky zemiaky z vrchu posypeme strúhaným eidamom. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C približne 15 – 20 minút. Upečené zemiaky posypeme pažítkou a podávame.

Slovenský twist 

Plátky prosciutta a kukuricu s fazuľou v paradajkovej omáčke môžete nahradiť údenou slaninou Dulano a plnotučnou bryndzou, čím dodáte receptu autentický slovenský šmrnc. 

Konzumné zemiaky neskoré, 2 kg, Lidl, 1,69 €

Dulano, Údená slanina, 100 g, Lidl, 1,38 €

Plnotučná bryndza, 125 g, Lidl, 1,09 €

PR: Katarína Winklerová

redakcia PremiumNews

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *