Tuhá zima môže výrazne zdražiť plyn: V hre sú aj geopolitické faktory

Európska cena plynu túto zimu čelí významným rizikám, ktoré môžu výrazne ovplyvniť jej vývoj. Podľa švédskej banky SEB, ak by došlo k obzvlášť nepriaznivému počasiu, ceny plynu by mohli vzrásť až o 49 % zo súčasných 37 eur/MWh na 55 eur/MWh alebo viac. Hoci sú zásoby plynu v Európskej únii na úrovni 92,5 %, čo naznačuje dobrú pripravenosť na zimu, extrémne chladné počasie by mohlo tieto rezervy rýchlo vyčerpať.

Kľúčovým faktorom, ktorý môže ovplyvniť ceny, je tiež pokračujúce súperenie s Áziou o dodávky skvapalneného zemného plynu (LNG), na ktorý sa Európa výrazne spolieha od vypuknutia vojny na Ukrajine. SEB upozorňuje, že vojna na Ukrajine a blízkom východe udržiavajú ceny plynu na vysokých úrovniach a geopolitické napätie môže situáciu ešte zhoršiť.

Švédska banka predpovedá, že napäté trhové podmienky budú pretrvávať až do roku 2027, keď by sa ceny mohli stabilizovať na úrovni 30 eur/MWh. Do tej doby však zostáva situácia neistá, najmä ak dôjde k ďalším narušeniam v dodávkach plynu alebo k nepredvídaným geopolitickým udalostiam. Vývoj cien plynu tak bude naďalej ovplyvňovať kombinácia nepriaznivého počasia, vojnových konfliktov a globálnych ekonomických faktorov.

redakcia PremiumNews