Ukrajina posilní svoju protivzdušnú obranu: Biden oznámil nové dodávky na samite NATO

Na samite NATO vo Washingtone americký prezident Joe Biden oznámil významnú podporu pre Ukrajinu v podobe dodávok nových systémov protivzdušnej obrany. Podľa jeho vyhlásenia získajú ukrajinské ozbrojené sily ďalšie systémy Patriot od Nemecka a Rumunska, Holandsko poskytne jeden systém a Taliansko prispeje systémom SAMP/T.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociálnej sieti X uviedol, že tieto systémy výrazne posilnia schopnosť krajiny brániť sa proti ruským bezpilotným lietadlám a raketám. „Ďalšie systémy Patriot, SAMP/T a IRIS-T SLM, ako aj taktické systémy protivzdušnej obrany, ktoré partneri dodajú Ukrajine, nám pomôžu pri ničení ruských bezpilotných lietadiel a rakiet a pri lepšej ochrane Ukrajincov pred ruským vzdušným terorom,“ napísal Zelenskyj.

Biden vo svojom prejave zdôraznil, že ukrajinská armáda má silu zastaviť agresiu ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý podľa neho usiluje o úplné podrobenie Ukrajiny a zničenie jej demokracie a kultúry. „Nemýľme sa, Ukrajina dokáže a zastaví Putina, hlavne s našou úplnou kolektívnou podporou,“ povedal Biden.

Tento krok je súčasťou širšej stratégie NATO a jeho spojencov poskytnúť Ukrajine nevyhnutnú podporu v boji proti ruským útokom, ktoré ohrozujú civilnú infraštruktúru a bezpečnosť ukrajinského obyvateľstva.

redakcia PremiumNews