V lete sú už samotné horúčavy pre organizmus peklom. Fast food na kúpalisku je už len pekelný bonus

Na leto sa vždy tešíme a potom prídu horúčavy a pokiaľ nie sme v klimatizovanej miestnosti alebo aspoň po krk vo vode, trpíme. Fyzicky aj psychicky. Pri vysokých teplotách sa organizmus prestáva svojpomocne ochladzovať a trpia všetky orgány. Zvyšuje sa teplota tela, hustne krv, namáha sa srdce, obličky, pľúca, mozog aj pečeň. 

Základom „prežitia“ v horúčavách je piť dostatok vody, počas najväčších horúčav sa vyhýbať priamemu slnku a jesť ľahšie stráviteľné jedlá. Práve tie by mohli pomôcť celoročne namáhanej pečeni. Lenže často namiesto toho, aby sme si vychutnávali čerstvé ovocie a zeleninu a dali šancu stredomorskej strave, dávame pečeni na kúpaliskách či v dovolenkových rezortoch zabrať.  

1Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie bude frekvencia a intenzita horúčav v 21. storočí v dôsledku klimatických zmien naďalej rásť. Predĺžené obdobia vysokých denných a nočných teplotných podmienok vytvárajú kumulatívny stres v ľudskom tele, čím sa zvyšuje riziko ochorenia a smrti v dôsledku vystavenia teplu. 

Starnutie populácie a rastúca prevalencia neprenosných ochorení (respiračné choroby, kardiovaskulárne choroby, cukrovka, demencia, obličkové choroby a choroby pohybového ústrojenstva) znamená, že populácia je náchylnejšia na negatívne vplyvy tepla. Mestá nie sú navrhnuté tak, aby minimalizovali akumuláciu a tvorbu mestského tepla, strata zelene a nevhodné bytové materiály (napríklad plechové strechy) ešte zosilňujú vystavenie ľudí nadmernému teplu. 

2V podmienkach extrémneho tepelného stresu môže byť prekročená termoregulačná kapacita tela, čo má za následok ochorenie v dôsledku prehriatia, ktoré môže prejsť do úpalu, ktorý, ak sa nelieči, môže byť smrteľný. Vysoké teploty v kombinácii s ischémiou a zvýšeným oxidačným stresom po redistribúcii krvi môžu spôsobiť poškodenie buniek, tkanív alebo orgánov, pričom najväčšie riziko je pre mozog, srdce, obličky, črevá, pečeň a pľúca. 

Horúce počasie zasahuje aj pečeň

Vysoké teploty sú záťažou pre celý organizmus, vrátane pečene, detoxikačného centra nášho tela. Pečeň neustále spracováva všetko, čo jete a pijete. Počas horúcich dní môžu dehydratácia, ťažké jedlá a zvýšená konzumácia alkoholu pečeň preťažiť, čo sťažuje jej bezproblémový chod. Toto jej mimoriadne úsilie môže viesť k únave, poruchám trávenia a tiež k zhoršeniu už existujúcich ochorení pečene.

Pokiaľ ide o pečeň a jej zdravie, dlhodobo najmä pod vplyvom konzumácie vysoko spracovaných potravín a sedavého životného štýlu, rastie počet prípadov ochorenia spôsobeného hromadením tuku v pečeni – nealkoholová steatóza (stukovatenie) pečene asociovaná metabolickou dysfunkciou pečene, známa pod skratkou MASLD. A MASLD je hlavnou príčinou zdravotných problémov súvisiacich s pečeňou. 

3Celosvetová prevalencia MASLD je na úrovni 30 % a stále sa zvyšuje. Predpokladá sa, že sa do roku 2030 stane najčastejšou indikáciou na transplantáciu pečene. Za posledné desaťročie sa ukázalo, že MASLD sa neobmedzuje len na chorobnosť a úmrtnosť súvisiacu s pečeňou, ale stále pribúdajú dôkazy o tom, že je to multisystémové ochorenie, ktoré postihuje extrahepatálne orgány a regulačné dráhy. Napríklad MASLD zvyšuje riziko diabetes mellitus 2. typu, kardiovaskulárnych ochorení a chronického ochorenia obličiek. Hoci primárna patológia pečene pri MASLD ovplyvňuje štruktúru a funkciu pečene, čo spôsobuje morbiditu a úmrtnosť na cirhózu, zlyhanie pečene a prípadne hepatocelulárny karcinóm, väčšinu úmrtí medzi pacientmi s MASLD možno pripísať kardiovaskulárnych ochoreniam. 

Samotná MASLD a najmä jej včasné štádium zvyčajne nespôsobuje vážne poškodenia. Ak sa však zhorší, môže to viesť k vážnemu poškodeniu pečene, od fibrózy až k cirhóze, ktorá môže viesť k zlyhávaniu, keď pečeň prestáva správne fungovať.

Leto a životný štýl

Počas letných mesiacov sa ľudia častejšie stretávajú, vyrážajú za dobrodružstvom, a na dovolenky. K dobrodružstvám pod stanom patria grilovačky a alkohol, kúpaliská ponúkajú všetky možné priemyselne vysoko spracované jedlá.  

No a dovolenkové rezorty sú zárukou takmer nekonečného množstva aj nezdravých jedál pod hlavičkou all inclusive. 

A tak často aj ľudia, ktorí od jari chudnú do plaviek a často držia nezmyselné diéty a pôsty namiesto zmeny životného štýlu, si v lete doprajú. Žiaľ, aj veľa nezdravého. Okrem nezdravého jojo efektu a niekoľkých kilogramov navyše, si tak ešte viac zaťažia pečeň. 

Čo môžete urobiť tento rok inak?

Tu je 8 veľmi jednoduchých spôsobov, ako si toto leto schladiť pečeň. 4

  1. Hydratácia

Počas bežných teplotných podmienok majú podľa Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín ženy vypiť aspoň 2 litre vody a muži 2,5 litra. Ak ste na slnku a potíte sa, vypite ešte viac. 

  1. Obmedzte vysoko spracované potraviny

Letné grilovačky, rýchle občerstvenie na kúpaliskách, hamburgery, čipsy a iné vysoko spracované potraviny, sú možno lákavé, ale zaťažujú pečeň. Obmedzte preto ich príjem na minimum.

  1. Jedzte veľa ovocia a zeleniny

Leto je obdobím hojnosti pokiaľ ide o čerstvé produkty. Naplňte svoj tanier farebným ovocím a zeleninou, ako je melón, uhorka a listová zelenina. Tieto potraviny nie sú len hydratačné, ale sú tiež plné antioxidantov a živín, ktoré podporujú zdravie pečene. Mimochodom, v tých letoviskách ich majú neúrekom, tak namiesto sladkých koláčikov si dajte ich domáce ovocie. 

  1. Poznáte ochladzujúce potraviny?
    Tradičná čínska medicína navrhuje začleniť do svojho jedálnička počas letných mesiacov „ochladzujúce“ potraviny, ktoré pomôžu vyrovnať vnútornú tepotu tela. Určite jedzte uhorky, vodný melón a kokosovú vodu, ktoré vám pomôžu ochladiť pečeň.
  2. Povedzte áno citrusom

Citróny, limetky a grapefruity nie sú len osviežujúce. Sú tiež nabité vitamínom C a ďalšími zlúčeninami, ktoré podporujú zdravie pečene. Vytlačte trochu citrusov do vody, pokvapkajte ním šaláty alebo vyšľahajte pikantnú marinádu na grilovanú zeleninu.   

  1. Vymeňte kávu za čaj

Vymeňte svoju rannú šálku kávy za osviežujúci čaj. Mäta pieporná, púpava a zelený čaj sú známe pozitívnymi účinkami na pečeň. Navyše popíjanie vychladeného čaju je skvelý spôsob, ako poraziť horúčavy.

  1. Hýbte sa

Fyzická aktivita pomáha zvyšovať prietok krvi do pečene, čím pomáha pri detoxikácii. Takže si zašnurujte tenisky a choďte na rýchlu prechádzku alebo na bicykel. Robte tak skoro ráno alebo podvečer, keď nie sú horúčavy také intenzívne. 

  1. Doprajte si kvalitný spánok

Naša spoločnosť je chronicky nevyspatá. Tak v lete spánkom nešetrite. Vaša pečeň robí veľa detoxikačnej práce práve počas spánku. Zamerajte sa na sedem až deväť hodín kvalitného spánku každú noc. Vytvorte si relaxačnú rutinu pred spaním, udržiavajte v spálni chlad a tmu a aspoň hodinu pred spaním vypnite všetky obrazovky. 

Pečeni pomôžu aj fosfolipidy

Pečeni postihnutej MASLD pritom môžeme tiež pomôcť fosfolipidmi. Siahnuť môžete po voľnopredajnom lieku Essentiale® 300 mg, ktorý obsahuje esenciálne fosfolipidy – prírodné látky blízke fosfolipidom, ktoré sa prirodzene vyskytujú v ľudskom tele. Esenciálne fosfolipidy obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú súčasťou bunkových membrán, a prispievajú tak k regenerácii a lepšej funkcii pečeňových buniek. Tým celkovo zlepšujú metabolické procesy v pečeni. Hlavnou výhodou esenciálnych fosfolipidov je ich veľmi dobrá znášanlivosť a minimálne vedľajšie účinky. 

PR: Andrea Hinková

Martin Petráš

redakcia PremiumNews