V Užhorode sa stretli predstavitelia slovenskej a ukrajinskej vlády

Po jarnom stretnutí v Michalovciach sa dnes blízko ukrajinského mesta Užhorod koná už druhé stretnutie vlád Slovenska a Ukrajiny. Premiéri a ministri tak majú príležitosť zhodnotiť posun v spoločných projektoch, na ktorých sa dohodli počas zasadnutia na Slovensku. 

„História potvrdila, že rozvoj pohraničných regiónov je kľúčový a má pozitívny dopad na obe strany hranice a v tomto duchu vnímame aj budúcu obnovu a rekonštrukciu Ukrajiny. Slovensko má silný záujem zapojiť sa do obnovy Ukrajiny. Chceme s Vami spolupracovať tam, kde je to reálne a kde vieme byť maximálne užitoční,“ povedal v úvodnom príhovore predseda vlády SR Robert Fico.

Robert Fico informoval, že slovenská vláda pripravuje ďalší balík materiálnej a humanitárnej pomoci a povzbudil ukrajinského premiéra, aby spresnil požiadavky ukrajinskej strany pred blížiacou sa zimou, aby naša pomoc bola čo najefektívnejšia. V tejto súvislosti Robert Fico avizoval aj pokračovanie núdzových dodávok elektrickej energie, ako aj otvorenie témy energetickej pomoci Ukrajine na pôde Európskej únie. Slovensko rovnako pripravuje aj vojenskú pomoc Ukrajine zameranú na nesmrtiace prostriedky. 

Predseda vlády opätovne zdôraznil, že Slovenská republika v plnej miere podporuje integráciu Ukrajiny do Európskej únie. A Slovensko Ukrajine ponúka všetky svoje skúsenosti s prístupovými rokovaniami.

„Sme solidárni s Ukrajinou a želáme vám čo najrýchlejší mier. Ten mier musí byť spravodlivý, udržateľný, musíte mať bezpečnostné záruky a predovšetkým musí byť rešpektovaná územná integrita Ukrajiny.  A v tomto duchu budeme podporovať všetky mierové iniciatívy, ktoré by mohli smerovať k tomuto cieľu,“ vyhlásil Robert Fico.

Tlačový a informačný odbor Úrad vlády SR

redakcia PremiumNews