Ak máte radi zákusky, torty, rôzne koláčiky, alebo občas zvyknete piecť, máme pre vás perfektné tipy na recepty. Ak si ale radšej doprajete taliansku kuchyňu alebo indickú, aj tu vám poradíme. V poslednom období vyšlo mnoho skvelých kuchárskych knižiek, v ktorých nájdete nielen chutné recepty, ale aj rady a tipy do kuchyne, prípadne príbehy známych šéfkuchárov.
Upečme si sviatky (Petra Tóthová)
Knihy cukrárky a porotkyne šou Pečie celé Slovensko Petry Tóthovej sú každý rok bestsellermi a vždy sa musia dotláčať. Tak to už bolo aj s tohtoročnou novinkou Upečme si sviatky.
Roláda Zajačie uši, Oblíž prst, Kokosová roláda, Šuhajdy, či Likérová bábovka. Vyše 50 receptov, slané aj sladké. Rozdelené na drobné koláčiky, Krémové zákusky, Nepečené, Kysnuté, Slané pečivo a Slávnostné.
Úžasné koláče, krásne fotky a k tomu pridala Petra aj rôzne triky a tipy do kuchyne, aby vám ušetrila čas alebo posunula svoje skúsenosti. Napríklad ako si urobiť domáce perníkové korenie, višne v rume, dáva rady pri medovníkoch, kokosových ježoch, madlenkách alebo aké konkrétne suroviny v akej kvalite používa ona, aby boli koláče čo najlepšie. Nedá vraj dopustiť na tangzong.
Upečme si sviatky je nádherná kniha plná receptov a fotografií na zahryznutie, tipov a rád, ale aj Petiných spomienok na detstvo u starých rodičov, kde pečenie rozvoňalo celý dom. A presne tento pocit chce preniesť svojou novou knižkou aj na nás.
U Taliana (Andrea Ena)
Ak máte radi taliansku kuchyňu, zbystrite pozornosť a pripravte si chuťové poháriky. V knihe U Taliana vložil taliansky šéfkuchár Andrea Ena vyše 80 receptov, pravých talianskych, sardínskych a sicílskych. Andrea má dve reštaurácie v Bratislave a prostredníctvom jeho knihy sa vyberiete na taký kulinársky výlet do Talianska, aby ste ochutnali jedlá uznávaného šéfkuchára.
V úvode Andrea približuje svoj príbeh, ako si spomína na detstvo na Sardínii, ktoré vyzeralo presne ako vo filmoch: veľká rodina, hluk, fiatka z jednej strany, kone z druhej a veľa dobrého jedla. No a po príbehu už nasleduje vyše 80 úžasných receptov. Od omáčok, samozrejme nesmie chýbať bazalkové pesto. Potom polievky, rizotá a cestoviny…
Andrea mimochodom rád spája chute, vždy musí byť základ talianska tradícia a do toho nejaké slovenské chute. No a v knihe nechýbajú hlavné jedlá, mäso a samozrejme dezerty ako ricottová torta, cheescake tiramisu, či jesenný gaštanový koláč.
Mimochodom, Andrea sa so svojou pizzou dostal do TOP 50 v Európe, pritom na starom kontinente máme okolo 300-tisíc pizzerií. A nedávno bol na stretnutí svetových pizzerov, kde sa umiestnil na 96.mieste. Obrovský úspech.
Chute mojej Indie (Shrey Kadam)
Ak máte radi indickú kuchyňu, je tu prvá indická kuchárska kniha zo Slovenska od indického šéfkuchára Shreya Kadama.
Chute mojej Indie má takmer 200 strán a množstvo úžasných receptov, ktoré môžete vyskúšať aj doma a ochutnať tak Indiu. Tamojšia kuchyňa je totiž plná vôní, farieb, korenín, aj preto sa Shrey snažil recepty zjednodušiť, aby ich priblížil bežným Slovákom.
A môžete si pripraviť nielen rôzne zmesi korenín ako garam masala či garam tandoori, ale aj syr paneer, rôzne hlavné jedlá, predjedlá, polievky a kofty, čiže také fašírky. Možno poznáte indický chlieb naan, je naozaj vynikajúci a Shrey ponúka recept, ako si ho urobiť aj doma, nielen v indickej tradičnej peci.
V knihe Chute mojej Indie nájdete aj recepty na čatní, rôzne koreninové omáčky, samozrejme dezerty a tiež obľúbené nápoje ako masala chai alebo skvelý Mango lassi.
Tak vyskúšajte pravú indickú kuchyňu. Shrey Kadam tvrdí, že vám stačí dodržať postup a použiť kvalitné koreniny. Všetko potrebné nájdete v jeho knihe Chute mojej Indie.
Kreatívne pečenie (Anna Pichnarčíková)
Knižku Kreatívne pečenie zostavila cukrárka a pekárka Anna Pichnarčíková a nájdete v nej 55 lahodných receptov rozdelených na 5 kapitol: Pečieme na jar a Veľkú noc, Horúce leto, Farebná jeseň, Pečieme na zimu a Vianoce a napokon kapitola Pečieme pre deti, ktorú má Anna najradšej. Nájdete v nej napríklad Halloweensky rez, Mandľové medvedíky, Trubičkový macko s mascarpone, bielou čokoládou a ovocím, alebo Medové pirôžky.
Okrem toho medzi receptmi nájdete takú cassatu – tvarohovú bombu, sú tam Makové tartaletky s višňovou plnkou, Bábovka s vaječným koňakom na Vianoce, alebo tekvicové miniruže. Zaujme aj estónsky kringel makový a škoricový, gaštanová torta, či Kakaová podkova.
Anna teda spojila výtvarné umenie, ktorému sa venovala od detstva s pečením, tie torty a zákusky sú krásne napohľad, dotvorené rôznymi ozdobami a je tam naozaj vidieť kreativitu. Tak ak máte chuť na maškrtenie a trošku chcete do toho vložiť aj svoju kreativitu, veľa nápadov a tipov nájdete v novej knižke Anny Pichnarčíkovej Kreatívne pečenie.
Moja chalupárska kuchyňa 2 (Katarína Jesenská)
Nová kuchárska kniha autorky a moderátorky obľúbenej relácie Na Chalupe a šéfredaktorky magazínu Moja Chalupa Kataríny Jesenskej vás pozve späť k jednoduchosti a pôžitku z varenia.
Prináša zabudnuté tradičné, ale aj nové svieže recepty, ktoré budete chcieť vyskúšať. Rýchle chuťovky hotové za pár minút, sýte polievky, šťavnaté mäso, ale aj dobroty na osladenie života. V knihe Moja chalupárska kuchyňa 2 nájdete 61 výnimočných receptov a ešte aj bonus z rodinnej histórie – recepty Katkinej babičky.
Varenie na chalupe je viac ako len príprava jedla. Je to návrat k prirodzenosti, k pôžitku z čerstvých surovín a k spoločne stráveným chvíľam pri stole.
PR: Mgr. Milan Buno
redakcia PremiumNews