Vlčie maky demonštrujú goralský temperament videom Ja by spala

Ethno jazzová formácia Vlčie maky, zoskupená okolo aktívnej hudobníčky Janky Kozákovej, nezaháľa ani v letných mesiacoch. Fanúšikov nedávno potešil album Goralské piesne, z ktorého sa kapela rozhodla vybrať singel Ja by spala. Prostredníctvom videa máme možnosť nahliadnuť do málo známych zvykov etnika, obývajúceho severnú časť našej krajiny.     

Vlčie maky uviedli k svojmu aktuálnemu CD Goralské piesne propagačný videoklip Spod tego javora voda čece počas jari. V tomto videu sa však kapela i samotná protagonistka Janka Kozáková prezentovala iba v interiérovom prostredí PJ Sound Studio. Pre najnovšie video Ja by spala hudobníčka neváhala navštíviť územie blízko poľskej hranice, konkrétne dedinu Hladovka na Orave.     

Keďže je okolie Hladovky naozaj nádherné, rozhodli sme sa hlavné zábery zrealizovať priamo tam. Odtiaľ mimochodom pochádzajú moje úžasné kolegyne z Dievčenskej speváckej skupiny, s ktorými sme album nahrávali. Aby to bolo poriadne autentické, všetky sme si obliekli goralský kroj. Ja osobne som ho na sebe mala prvýkrát v živote,“ vysvetľuje speváčka kapely. 

Goralská atmosféra

Vo videu Kozáková tancuje a spieva obklopená ôsmimi dievčatami do rytmu temperamentnej skladby, ktorá na albume patrí k tým rezkejším. Aranžmán tejto ľudovej piesne upravil huslista Stano Palúch, majúci v tomto smere bohaté skúseností z formácií PaCoRa, Bashavel alebo najnovšie Stromoradie. 

„Táto pieseň ma zaujala monotónnosťou obsahu a melodickým smerovaním. Končí totiž v inom tonálnom centre, ako začína. Snažil som sa ju zharmonizovať menej konvenčne a použil som jeden typ balkánskeho rytmu, ktorý mi tam sedel. Po konci slohy vždy nasleduje vykomponovaný inštrumentálny dovetok. V strede je ako druhá časť použitá ďalšia ľudová melódia, slúžiaca ako kontrast,“ približuje proces aranžovania Palúch.

Vokálne aranžmány spracoval Peter Dobrík z PJ Sound Studio a Art Terrier Studios, ktorý je zároveň režisérom a producentom videa. Okrem toho je zodpovedný i za kameru a samotný strih. Obrazový vizuál veľmi dobre korešponduje s energicky pulzujúcim tempom skladby. Objavujú sa v ňom krátke a rýchle prestrihy na hudobníkov v štúdiu, striedajúce sa v efektnom slede so zábermi na tancujúce speváčky. Ich choreografia má improvizačný charakter, ktorý pridáva videoklipu na vierohodnosti.         

Odkaz na video: https://www.youtube.com/watch?v=RMMzhhh_siQ

Skúsení inštrumentalisti

CD, ktoré vyšlo v marci 2024 pod hlavičkou PJ Records, obsahuje okrem spomínaných dvoch singlov ďalších osem piesní z goralského regiónu. Kapela sa týmto albumom kvalitatívne znovu posunula vyššie. Za kolektívny úspech sú okrem Palúcha a Kozákovej zodpovední skúsení hudobníci. Klaviristom formácie je Klaudius Kováč, basgitaru má na starosti Róbert Ragan Jr. a na bicie hrá Peter Solárik

Nahrávania piesne Ja by spala sa okrem spomínaného súboru z Hladovky zúčastnil vynikajúci cimbalista Marcel Comendant, pochádzajúci z Moldavska. Jeho temperamentná hra na tomto nástroji dodáva skladbe na dynamickosti a pestrosti. Marcel účinkuje na nejednom slovenskom jazzovom albume a patrí k vyhľadávaným štúdiovým, resp. koncertným hráčom. Všetci spomínaní muži majú priestor na demonštráciu skvelých inštrumentálnych výkonov. 

Album Goralské piesne je dostupný na viacerých digitálnych platformách i vo forme fyzického CD. Jeho vydanie podporil Fond na podporu umenia. Viac informácií nájdete na oficiálnych stránkach www.vlciemaky.com alebo na facebookovej stránke Vlčie maky-Hudobná skupina.

TS: Marek Danko

redakcia PremiumNews