Vyčíňa vo Viedni duch?

Historická séria o viedenskom hrobárovi od Olivera Pötzscha má svoje pokračovanie s názvom Hrobár a vražda v krypte.

„Ak je Paríž mestom lásky, tak o Viedni môžeme povedať, že je mestom smrti.“ vyjadril sa nemecký spisovateľ Oliver Pötzsch pri svojej návšteve Bratislavy. Dôvodom tohto prívlastku je centrálny viedenský cintorín – najväčší v strednej Európe, kde na obrovskej ploche odpočíva okolo troch miliónov ľudí. Práve tento cintorín je dejiskom hrobárskej série, pretože, kto už vie o vraždách a smrti viac, ako hrobár Augustin Rothmayer. Oliver Pötzsch prichádza po úspešných dvoch dieloch s tretím pokračovaním tejto historickej detektívky odohrávajúcej sa koncom devätnásteho storočia. Problémom pri vyšetrovaní nového prípadu sa však javí záhadný fakt, že vrahom je duch. Alebo je to inak? Podarí sa inšpektorovi Leopoldovi von Herzovi objasniť túto záhadu?

Anotácia: 

Viedeň, 1895: V krypte pod Dómom svätého Štefana nájdu turisti medzi kosťami a lebkami mŕtveho muža. Telo je bez známok násilia, iba tvár je skrivená od hrôzy. Umrel ten človek od strachu? Čo ho tak vyľakalo? V devätnástom storočí prekvitá vo Viedni špiritizmus a na každom rohu sa konajú seansy. Tento mŕtvy učenec sa však odvolával na vedu a odhaľoval podvodníkov. Popálil si pritom prsty? Prípad opäť vyšetruje inšpektor Leopold von Herzfeldt. Anna, adoptívna dcéra hrobára Augustina Rothmayera, za upozorní na istú zvláštnosť – z jedného sirotinca v meste miznú deti. Dopúšťa sa niekto násilia na bezbranných, alebo v metropole na Dunaji skutočne vyčíňa duch?

Z nemeckého originálu Der Totengräber und der Mord in der Krypte preložila Martina Šturcelová.

Autor o knihe hovorí: https://www.youtube.com/watch?v=wMqhZBDD0t0&t=2s

Viac o knihe: https://www.bux.sk/knihy/741831-hrobar-a-vrazda-v-krypte.html

Ukážka z knihy: 

Ja osobne som nezažil nijaké zjavenie ducha, hoci už dlhé roky pracujem ako hrobár na hlavnom viedenskom cintoríne. Zato som videl plačúce matky, čo nechceli veriť, že milované dieťa ich opustilo tak skoro, statočných manželov, ktorých vzlyky sa odrážali od hĺbky vykopaných hrobov, ale aj ľudí, čo pľuli na truhly s opovrhnutím voči tým, ktorí podľa nich dopadli ešte celkom dobre. V niektorých prípadoch si mŕtvi zoberú svoje tajomstvá navždy so sebou. Pri štúdiu odbornej literatúry som si všimol, že zjavenie ducha často sprevádza nevyriešený zločin, napríklad vražda. Úbohá duša môže prejsť na druhú stranu, až keď sa prípad vyrieši, nájde sa vrah a skutok potrestajú.
A také niečo som skutočne raz zažil.

O autorovi: Oliver Pötzsch sa narodil v roku 1970 a už od detstva sa zaujímal o krvavú rodinnú históriu. Pri pátraní narazil na mučiace nástroje svojich predkov a výučný list, podľa ktorého jeden z nich veľmi šikovne odsekával hlavy. Oliver okrem toho zistil, že z vlastivedného múzea zmizol v sedemdesiatych rokoch minulého storočia katov meč ich rodiny a odvtedy sa nenašiel. Jeho román Die Henkerstochter (Katova dcéra) z roku 2008 nominovali na cenu Friedricha Glausera. Autor pracuje pre bavorský rozhlas a žije v Mníchove. Vo vydavateľstve IKAR vyšili jeho romány Hrobárov almanach (2022) a Hrobár a dievčina (2023).

Publikácia vychádza vo vydavateľstve IKAR, počet strán 480, MOC 17,90 eur.

PR: Mgr. Lucia Čarná

redakcia PremiumNews