Vyhlásenie generálneho prokurátora SR Maroša Žilinku!

VYŠETROVANIE JE PROCES DYNAMICKÝ

Vyšetrovanie vražedného útoku na predsedu vlády Slovenskej republiky, tak ako každé vyšetrovanie, je dynamický proces. Dĺžka prípravného konania, ako už bolo spomenuté v informácii poskytnutej verejnosti 14.08.2024, je podmienená potrebou vykonávania rozsiahleho dokazovania daného povahou a závažnosťou stíhaného trestného činu (obzvlášť závažný zločin teroristického útoku). Proces obstarávania dôkazov je v danom prípade determinovaný aj vykonávaním početných procesných úkonov prostredníctvom medzinárodnej justičnej spolupráce.

Práve spomenutá dynamika procesu dokazovania sa prejavuje aj na postupnom doručovaní výsledkov právnych pomocí poskytnutých zo strany cudzích justičných orgánov, s ktorými je vedená intenzívna a veľmi korektná komunikácia s cieľom naplnenia žiadostí slovenských OČTK.

Pretože od ostatnej informácie došlo k doručeniu ďalších výsledkov právnych pomocí (zvlášť táto oblasť dokazovania sa stretla so záujmom verejnosti), na vysvetlenie je korektné doplniť nasledovné:

Vo vzťahu k Spojeným štátom americkým sú zabezpečované dôkazy týkajúce sa služieb spoločností META a Google. V záujme urýchleného získania dôkazov, boli tieto poskytované v dvoch krokoch. Prvý krok predstavoval zabezpečenie neobsahových údajov. Takéto údaje boli poskytnuté ku všetkým účtom obvineného od oboch spoločností.

Druhý krok predstavuje poskytnutie obsahových údajov. K dnešnému dňu boli americkou stranou zabezpečené takéto údaje k trom účtom od spoločností META. Pokiaľ ide o obsahové údaje od spoločnosti Google, na základe podkladov poskytnutých slovenskými orgánmi dožiadaná strana (justičné orgány USA) tieto posúdi a v prípade, ak ich bude považovať za dostatočné, príjme právne kroky potrebné na zabezpečenie obsahových údajov od spoločnosti Google.

Obstarávanie dôkazov prostredníctvom medzinárodnej justičnej spolupráce je napriek maximálne možnej miere súčinnosti zo strany našich zahraničných partnerov, za čo im patrí vďaka, časovo náročným procesom, ktorý má vplyv na celkovú dĺžku prípravného trestného konania. To je potrebné mať na zreteli pri vyslovovaní predčasných záverov či kritike.

Zdroj: Facebook gen. pro. Maroš Žilinka

redakcia PremiumNews