Vyhlásenie prezidenta Ukrajiny Zelenského!

Ukrajina kontroluje územia v Kurskej oblasti: Kľúčová súčasť víťazného plánu Zelenského.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nedávno oznámil, že Ukrajina si plánuje ponechať kontrolu nad časťami Kurskej oblasti v Rusku, ktoré jej sily obsadili počas nečakanej protiofenzívy začiatkom augusta. Táto protiofenzíva, ktorá bola tajná dokonca aj pred ukrajinskými spravodajskými službami, viedla k obsadeniu približne 1 300 kilometrov štvorcových ruského územia a zajatiu stoviek vojnových zajatcov.

Zelenskyj zdôraznil, že Ukrajina nemá v úmysle anektovať tieto územia ani na ne zaviesť ukrajinský spôsob života. Ponechanie si tohto územia je však podľa neho kľúčovou súčasťou jeho „víťazného plánu“ na ukončenie vojny. Ukrajina tak získava strategickú výhodu, ktorú chce využiť pri rokovaniach s medzinárodnými partnermi vrátane USA.

Protiofenzíva bola dôsledkom minuloročných lekcií, keď nadmerné informovanie o vojenských plánoch umožnilo Rusku pripraviť sa na obranu. Tentoraz bol okruh ľudí, ktorí o operácii vedeli, zámerne minimalizovaný, čo podľa Zelenského prispelo k jej úspechu.

Ukrajina takto pokračuje v svojej snahe vytvoriť tlak na Rusko a dosiahnuť ukončenie vojny za podmienok, ktoré by posilnili jej pozíciu na medzinárodnej scéne. Zatiaľ čo Kyjev udržiava kontrolu nad Kurskou oblasťou, svet s napätím sleduje, aký ďalší krok Zelenskyj podnikne v tomto nepredvídateľnom konflikte.

Zdroj: agentura Reuters

redakcia PremiumNews