Zelenskyj: Územné kompromisy iba so súhlasom Ukrajincov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj jasne vyjadril, že akékoľvek rozhodnutie o odstúpení územia v rámci mierových rokovaní s Ruskom musí byť schválené ukrajinským ľudom. V rozhovore pre francúzske médiá zdôraznil, že otázky týkajúce sa územnej celistvosti nemôžu byť riešené bez zapojenia občanov. „Nikto na svete, ani samotní prezidenti, nemôže rozhodovať o našom území bez nás,“ vyhlásil.

Zelenskyj tiež načrtol potrebu prítomnosti Ruska pri rokovacom stole, aby bolo možné dosiahnuť trvalé a účinné riešenie konfliktu. Hoci súčasné napätie neumožňuje jednoduché dohody, prezident zdôraznil, že Ukrajina bude vždy hájiť svoju suverenitu a neustúpi od svojich území bez jasného mandátu od národa.

V ďalšom kroku Zelenskyj apeloval na medzinárodnú komunitu, aby zvýšila tlak na Rusko, vrátane Číny, ktorá má významný vplyv. Ukrajina zároveň očakáva podporu v podobe vojenskej pomoci, konkrétne rakiet dlhého doletu, ktoré by mohli byť použité na obranu proti pokračujúcej ruskej agresii. Zelenskyj verí, že len so súhlasom občanov a medzinárodnou podporou môže Ukrajina dosiahnuť spravodlivý a udržateľný mier.

Zdroj: agentura AFA

redakcia PremiumNews