Zemetrasenie vo vláde Ukrajiny: Demisiu ponúkli traja ministri, vrátane ministra zodpovedného za zbrojenie

Na Ukrajine dochádza k významným zmenám vo vládnych radoch. V utorok oznámili svoj odchod traja ministri: Oleksandr Kamyšin, minister strategického priemyslu, Denys Maljuska, minister spravodlivosti, a Ruslan Strilec, minister ochrany životného prostredia. Spolu s nimi ponúkol svoju demisiu aj šéf fondu štátneho majetku Vitalij Koval.

Kamyšin, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v obrannom priemysle krajiny a dohliada na výrobu zbraní, uviedol, že aj po odstúpení by rád pokračoval v obrannom sektore, hoci na inej pozícii. Ukrajina sa už viac ako dva a pol roka bráni ruskej invázii, a práve efektivita zbrojného priemyslu je pre krajinu životne dôležitá.

O demisiách bude rozhodovať ukrajinský parlament, ktorý sa podľa jeho predsedu Ruslana Stefančuka zíde na jednom z najbližších rokovaní, kde sa očakáva schválenie týchto zmien. Podľa poslanca Jaroslava Železňaka by parlament mohol o rotáciách vo vláde hlasovať už vo štvrtok.

Situácia však môže byť ešte komplikovanejšia, pretože v ohrození sú aj ďalší ministri vrátane ministra zahraničných vecí a ministra pre reintegráciu okupovaných území. Podľa ukrajinských zákonov však nie je možné počas vojnového stavu vymeniť celú vládu, čo znamená, že zmeny budú pravdepodobne len čiastočné.

Tieto pohyby naznačujú snahu ukrajinskej vlády o zmenu vo vedení v čase, keď krajina čelí nielen vojenským, ale aj politickým výzvam. O tom, kto nahradí odstupujúcich ministrov, sa zatiaľ rokuje, no jedno je isté – zmeny prichádzajú v kritickom období pre budúcnosť Ukrajiny.

Zdroj: ČTK

redakcia PremiumNews