Zomrela Janka Kállayová Šomošiová. Mala 61 rokov. Zo Zlatej brány spievala operu

Pre operu sa rozhodla vďaka spevu maestra Petra Dvorského.

Ako v nedeľu 11. augusta večer oznámil Martin Kállay na sociálnej sieti, operná a operetná speváčka a jeho manželka Janka Kállayová Šomošiová odišla do hudobného neba. Mala 61 rokov.

Rodená Košičanka začínala so spevom už ako dieťa v Zlatej bráne v Slovenskej televízii v štúdiu Košice. A ako uvádza košický Korzár, pre štúdium operného spevu sa rozhodla potom, ako počula spievať maestra Petra Dvorského v Štátnom divadle v Košiciach, kam na jeho predstavenie ju priviedla jej mama. Neskôr sa s Petrom Dvorským stretla na javisku už ako jeho kolegyňa. Podľa medializovaných informácií podľahla Janka Kállayová Šomošiová zákernej chorobe.

Hoci speváčka Janka Kállayová Šomošiová vyštudovala operný a koncertný spev v Bratislave, kde od štúdia začala pôsobiť aj ako muzikálová speváčka, pravidelne spolupracovala so Štátnou filharmóniou Košice v rodnom meste. Na prelome tisícročia tu vystúpila na Megakoncerte Millénium pod dirigentskou taktovkou Ruda Geriho. Zároveň v metropole východu pripravila aj vlastný projekt Jana Šomošiová a jej hostia. Slovenská televízia tieto koncerty niekoľkokrát zaradila do svojho vysielania.

Ako pre košický Korzár Janka Kállayová Šomošiová dodala: “Umelecké vlohy som zdedila po ockovi, hoci bol učiteľom na elektrotechnickej priemyslovke, celá jeho rodina bola veľmi muzikálna. Najlepšou speváčkou bola moja teta Manca.”

TS: STVR

redakcia PremiumNews